Ειδικά στην Ασία το ποδήλατο είναι το κυρίαρχο μέσο μετακίνησης. Μόνον εκεί, τα ποδήλατα μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους από όσους μεταφέρουν τα αυτοκίνητα στον πλανήτη στο σύνολό του. Στην Κίνα, για παράδειγμα το 1987, πωλήθηκαν 35 εκ. ποδήλατα, περισσότερα από τα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Τα ποδήλατα και τα συναφή μέσα που κινούνται με πετάλια, αντιπροσωπεύουν ακόμη και τα 2/3 των οχημάτων της ώρες αιχμής στις ασιατικές πόλεις και συχνά το διπλάσιο των οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων. Στο Μπαγκλαντές τα τρίκυκλα με πετάλια μεταφέρουν περισσότερα εμπορεύματα από όσα μεταφέρουν συνολικά τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.

Είναι πια πασιφανές ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο μέσα στις πόλεις απειλεί και εμποδίζει τους δύο κατ΄ εξοχήν κοινωνικούς, φιλικούς στο περιβάλλον, οικονομικούς και σύγχρονους τρόπους μετακίνησης: τη μετακίνηση με τα πόδια και τη μετακίνηση με ποδήλατο.
Όμως το ποδήλατο:

• Είναι υγιεινό, γιατί με έμμεσο τρόπο επιβάλλει τη φυσική άσκηση στον αναβάτη.
• Είναι το μέσο με το χαμηλότερο κόστος: έρευνες στην Ολλανδία έδειξαν ότι η εξοικονόμηση πόρων από την ενεργό χρήση του ποδηλάτου υπολογίζεται σε περίπου 2,1 δις Ευρώ το χρόνο. Αυτός ο υπολογισμός έγινε μόνο σε σχέση με τη χρησιμοποίηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς σε αντικατάσταση των δημόσιων μέσων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο περιορισμός του γενικότερου κόστους της μετακίνησης με μηχανοκίνητα μέσα.
• Έχει μικρές απαιτήσεις για πολύτιμο αστικό χώρο, μια και δεν απαιτεί υποδομές ενώ ακόμα και στην περίπτωση των ποδηλατοδρόμων η εξυπηρέτηση του κοινού είναι μεγαλύτερη. Ένας ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης πλάτους 2 μέτρων εξυπηρετεί 5.200 ποδήλατα την ώρα ενώ ένας αυτοκινητόδρομος πλάτους 4 μέτρων μέχρι 2.500 το πολύ αυτοκίνητα την ώρα. Επιπλέον, η μετακίνηση με ποδήλατο απαιτεί 5 φορές λιγότερο χώρο.
• Είναι το πιο γρήγορο μέσο στην πόλη, γι’ αυτό και αρκετές εταιρείες ταχυμεταφοράς το χρησιμοποιούν σε πόλεις σαν τη Ν. Υόρκη, την Κολωνία, το Λονδίνο ή τα Σκόπια. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι αν οι μετακινήσεις μέχρι 5 χιλιόμετρα μέσα στις πόλεις γίνονταν με ποδήλατο ή με τα πόδια, η κυκλοφορία θα μειωνόταν περίπου στο μισό.
Αντίστοιχες μετρήσεις έχουν γίνει και Ελλάδα ενώ κάποιοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε δανειστικές ποδηλατοθήκες. Χρειάζεται όμως μια πιο αποφασιστική πολιτική στήριξης.
Πηγή: www.podilatis.com